Monday, June 11, 2012

ΑΝΑΠΗΡΙΑ, τι εστί


ΑΝΑΠΗΡΙΑ ,ΤΙ ΕΣΤΙ

ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ k ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΑΝΑΠΗΡΙΑ....
πολλλοί με ρωτούν τώρα τελευταία είτε μέσω μηνυμάτων στην ηλ.μου διεύθυνση ,είτε διά ζώσης...τι είναι η αναπηρία ? τι σημαίνει για σένα? τι θα πει ΑμεΑ? είναι σωστός ο όρος άτομα? ή άνθρωποι?
Ως ανταπόκριση σ αυτά τα ερωτήματα, ανάγκασα τον εαυτό μου να εμβαθύνει, ζώντας με κινητική αναπηρία 29 χρόνια, στην γνώση κ στην βιωματική κ γνωστική εμπειρία που απεκόμισα .
Είτε ως ο ίδιος πάσχων κ ¨ελλειμματικός" μέσα σε μια κοινωνία ρατσιστική ,ναρκισσιστική κ αδιάφορη, είτε ως πρωταθλητής σε διάφορα αγωνίσματα, είτε ως εμψυχωτής κ προπονητής αναπήρων παιδιών και μη, συγκέντρωσα πλήθος εμπειριών και γνώσεων.
Η ζωή ενός ανθρώπου στην σύγχρονη Ελλάδα που μετά από ένα τροχαίο μένει μόνιμα ανάπηρος ,είναι μια μεταφορική ¨¨Οδύσσεια¨ με Λαιστρυγόνες  προκατάληψης ,κύκλωπες  ρατσισμού ,κ λωτοφάγους της αμάθειας
Αυτήν την γνώση σε περιληπτική μορφή θα προσπαθήσω να μεταδώσω, σ αυτούς που είναι χρήσιμη, διότι ο καθένας μας .είναι υπεύθυνος για τους επόμενους... Δυστυχώς οι εποχές της οικονομικής δυστυχίας είναι εμφανείς ,έχουν ήδη υπερπηδήσει τα οχυρά της πατρίδας...κι αυτό συνεπάγεται πλήθος περικοπές ,αναγκαίες για την αξιοπρεπή διαβίωση κ συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών με αναπηρία. Αυτόν τον όρο θα προτιμούσα αντί για Ανθρωποι με αναπηρία (κ όχι φυσικά άτομα με αναπηρία).Αλλά αυτό είναι ψιλά γράμματα όταν συνειδητοποιούμε τις περικόπές σε τεχνητά μέλη, αναπηρικά αμαξίδια,κ αναλώσιμα για την ανεξάρτητη διαβίωση των πολιτών (των συμπολιτών μας) με αναπηρία.
Η λέξη ΑΝΑΠΗΡΙΑ έχει την ρίζα,στο ρήμα πηρώ,που σημαίνε καθιστώ κάποιον μη ικανό,ατελή.
Πήρωσις ειναι η έλλειψη  αρτιότητας, η μερική ή ολική έλλειψη μέλους, οργάνου ή λειτουργίας.
Το ρήμα πηρώ προέρχεται από το πήρα,που σημαίνει πόνο,δυστυχία,πάθημα
Λέει ο Σοφοκλής  ¨πήρα και χαρά κυκλούσιν¨δηλ. ο πόνος κ η χαρά κύκλο κάνουν.....
¨Πηρός είναι ο βεβλαμένος κατά μέλος τι του σώματός του¨
εν τέλει το πηρός προέρχεται από το απαρέμφατο πάσχειν  του ρήματος πάσχω
το πηρώ ως ρήμα το βρίσκουμε κ σ άλλα αρχαία κείμενα ως ακρωτηριάζω. .σύνηθες για τους πολεμιστές εκείνων των εποχών που πολεμούσαν με κοφτερα σπαθιά..κ πόσοι ακρωτηριασμένοι πέρσες από τους Μακεδόνες που χαν ανθεκτικές περικνημίδες.......
η αναπηρία ως έννοια λοιπόν υπάρχει από παλιά...ως ανάπηροι πολέμου οι Ελληνες βετεράνοι έχαιραν τιμών κ εισοδήματος συνήθως καθώς κ γης ,αναλόγως της αξίας τους.¨Εχουν διασωθεί σε μάρμαρο ανάγλυφα από προσθετικά εργαστήρια της κλασσικής εποχής όπου τα τεχνητά μέλη ήταν από το μαλακό κ ανθεκτικό ξύλο της φλαμουριά....
Συνήθως επικρατεί η άποψη του στερητικού Α. στην λέξη ανάπηρος,κάτι που είναι όπως βλέπουμε τελείως λάθος
Ίσως είμαστε τόσο επηρεασμένοι από την ξενόγλωσση γραμματεία που χρησιμοποιεί διεθνώς την λέξη dis – able, κάτι σαν μη δυνάμενο Α-νίκανος..τα τελευταία χρόνια γίνονται  πολλές συζητήσεις σχετικά με τον όρο dis- able.
(βλ.....www.dhrn.ca , Disability health research Network )
Η αναπηρία (Disability) είναι ένα μειονέκτημα ,ένας περιορισμός της δραστηριότητας ο οποίος προκαλείται από μια κοινωνία η οποία υπολογίζει ελάχιστα έως καθόλου τους ανθρώπους με σωματικές ή ΄'αλλες βλάβες,και ως εκ τούτου τους εξοστρακίζει από το γενικό κοινωνικοοικονομικό κ πολιτιστικοπνευματικό γίγνεσθαι.
Γίνεται λοιπόν η αναπηρία, όπως ο ρατσισμός κ ο σεξισμός μια κοινωνική καταπίεση και διάκριση.
Αυτή είναι η ιδέα που εκφράζει όλο και περισσότερο τους χειραφετημένους πολίτες με αναπηρία που αγωνίζονται για ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα. όπως κάποτε οι μαύροι στην αμερική, όπως οι ίδιες οι γυναίκες κάποτε, όπως οποιαδήποτε μειονότητα που βιώνει στέρηση των δικαιωμάτων της.
Οι άνθρωποι με αναπηρίες συνήθως στερούνται ¨φωνής¨ στον δημόσιο διάλογο, ενώ επιπλέον οι ανάγκες κ ενδιαφέροντά τους παραμελούνται. Είναι η αρνητική αλληλεπίδραση μεταξύ αναπήρων κ μη ανθρώπων η οποία δημιουργεί την αναπηρία και περιορίζει την συμμετοχή των αναπήρων στην κοινωνική και οικονομική ζωή.
Όλα αυτά τα εμπόδια προς την επίτευξη της ενσωμάτωσης έχουν πολύ βαθιές κ σοβαρές κοινωνικο οικονομικές συνέπειες, όχι μόνο στους ίδιους αλλά και στους συγγενείς τους οι οποίοι εγκαταλείπουν παραγωγικές δραστηριότητες ώστε να παρέχουν υποστήριξη και φροντίδα. Αυτός ο αποκλεισμός οδηγεί στην απώλεια ή ανεπαρκή χρήση του ανθρώπινου κεφαλαίου, σε μειωμένη προσωπική και εθνική παραγωγικότητα, απώλεια φορολογικών εσόδων και αύξηση του δημοσιονομικού κόστους. Υπάρχει επαρκής απόδειξη της σχέσης αναπηρίας και φτώχειας και σίγουρα η ύπαρξη μιας αναπηρίας αυξάνει τον κίνδυνο της φτώχειας.
Μιας φτώχειας που από τα τελευταία χρόνια επισκέπτετε ακόμη περισσότερους πολίτες με αναπηρία που συνθλίβοντε ψυχολογικά ανάμεσα στην Σκύλα της αδιαφορίας και την Χάρυβδη των περικοπών σε αναπηρικά βοηθήματα.Οι ανάπηροι πολίτες,που δεν έχουν επίσης ένα οικογενειακό περιβάλλον να τους στηρίζει ,απειλούντε στην κυριολεξία με εξαθλίωση κ αφανισμό  . Τεχνητά μέλη κ αναπηρικά αμαξίδια,κηδεμόνες σύγχρονης τεχνολογίες έγιναν άπιαστο όνειρο για τους περισσότερους ανθρώπους με αναπηρία. Η ουσιαστική έλειψη ενδιαφέροντος, και η λανθασμένη προσέγγιση της αναπηρίας από το κράτος αποδεικνύουν τον πολιτισμό μας ως χώρα.Οι ανάπηροι πολίτες ως άχρηστοι και ζημιογόνοι πρέπει να εξαφανιστούν!


No comments: